fbpx

Kineziológiával a mesterem ajánlására kezdtem el foglalkozni. Ő hívta fel a figyelmem az Erő kontra erő című könyvre és a jelenleg tanulható természetgyógyászati ágak közül erre a szakterületre. Érdeklődésem a test energiarendszerének mélyebb megismerésére és kezelésére irányult, de miután beleláttam az izomtesztelés nyújtotta lehetőségekbe, még többet akartam megtudni a kineziológiáról. Ezért több ágát is megismertem, és folyamatosan fejlesztem magam ezen a területen. 2008-ban végeztem el a természetgyógyászati és egészségügyi alapmodulokat, majd az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben kineziológus szakképesítést szereztem.

2007-ben kezdtem, a kineziológia Brain Gym ágával, melyet egy amerikai gyógypedagógus házaspár (Dr. Paul és Gail Dennison) fejlesztett ki. Ez a rendszer egyszerű mozgásokból és gyakorlatokból álló módszer, mely mindenfajta tanulást megkönnyít, segíti a koncentrációt, lehetővé teszi, hogy a testünkben rejtetten meglévő képességek felszínre kerüljenek. Az agyféltekék összehangolásával (laterális behangolás, vagy agyintegráció) nagyobb teljesítmény érhető el a tanulás és a sport terén is.

2008-ban a Touch For Health (Érintés az egészségért vagy Gyógyító érintés) elnevezésű ágat tanultam, melynek lényege az egészségmegőrzés, az energetizálás, a harmónia és az egyensúly visszaállítása. A Dr. John F. Thie által kidolgozott Touch For Health a keleti gyógymódok és a nyugati medicína szintézise. Összekapcsolja a kiropraktika, akupresszúra, a táplálkozástudomány és a kineziológia ismereteit. A testben lévő blokkokat energiakiegyenlítéssel oldja, és aktiválja a szervezet öngyógyító energiáját, az egészség megtartása vagy helyreállítása érdekében. Ezáltal bővültek ismereteim a yin-yang elmélettel, és az öt elemmel kapcsolatban.

Dr. Wayne Topping-galEzután a Stress Release (Egyszerű stressz lebontás), vagy Wellness kineziológiát ismertem meg, más néven a Jó közérzet kineziológiáját. Selye János stressz elméletét felhasználva dolgozta ki ezt a módszert Dr. Wayne Topping új-zélandi kineziológus. Nagyon egyszerű és mégis igen mélyreható módszer, mely megtanít stresszmentesen, jó közérzetben élni. “Ha ma csökkentjük a stresszt, megelőzhetjük a holnap betegségeit”- vallja Wayne. A módszer egyik leghatékonyabb része a korlátozó hitrendszerek újraprogramozása, mely meggátolja az embert a sikeres és boldog élet kialakításában.

2011 nyarán Dr. Topping Biokineziológia szemináriumot tartott Kecskeméten, ahol biokinetikus gyakorlatokat tanulhattunk tőle. Ezeket a gyakorlatokat John és Margaret Barton a Biokineziológia alkotói dolgozták ki a hetvenes években. A biokinetikus gyakorlatok segítségével sok esetben percek alatt helyreállítható a meggyengült és/vagy a görcsös izmok egyensúlya, ezáltal megszűnnek a fájdalmak (pl.: derék, nyak vagy térdízületi fájdalmak, stb.) és azonnal érezhető a javulás. A gyakorlatokat otthon is biztonsággal el lehet végezni, elsajátításuk és kivitelezésük egyszerű. Számomra ez egy újabb szelíd módszer az izmokkal végzett munkához, a hatása pedig önmagáért beszél.

Ugyanebben az évben Agyformatálás tanfolyamot végeztem Köves Zsuzsánál. A Brain Formatting/ Neuro Energetic Kineziology/ lényege, hogy az akupresszúrás pontokon keresztül a különböző agyi területekre tudunk hatni, ezáltal energetikai síkon egyensúlyba hozzuk őket és blokk mentesítjük.  Ez a módszer bevezető a L.E.A.P. alapozó ismereteibe, ahol a különböző agyi területek és pályák integrálása lehetséges.

thierry-waymel2013 februárban Thierry Waymel sportkineziológia tanfolyamán megtanultam egy általános nyújtást, a meridiánokhoz tartozó izmok speciális módszerrel történő nyújtását, és  izomerősítő gyakorlatokat. Ezenkívül a program lehetővé tette a vizsgálat eredményeinek pontos megértését, továbbá segített eligazodni a nyújtás irányát és időtartamát, valamint az összehúzódások ütemét illetően, a légzés menetének és frekvenciájának meghatározásában, valamint a folyamat jelentőségének felfogásában, illetve az érzelmi hatások feldolgozásában. A Sportkineziológia – nevétől függetlenül – egy rendkívül mély és összetett rendszer, mely magába foglalja a strukturális (a Touch For Health 42 izmán kívül itt körülbelül még 260 izmon lehet dolgozni, plusz az izomhártyákon, a kötőszöveteken, az idegeken, az artériákon, a vénákon, az inakon és szalagokon), a biokémiai (pl.: táplálkozás), az energetikai és bioelektromos, az érzelmi, a környezeti és a szimbólumokon keresztüli kezelést.

2013 áprilisában a Wellness kineziológia Testsúly menedzselés tanfolyamán az elhízás okairól, a testsúly befolyásolásának alapelveiről és a fogyás négy összetevőjéről kaptunk ízelítőt. A Wellness kineziológia segítségével -egyénre szabottan- beazonosítható, hogy kinek milyen mozgásforma és táplálkozás a legideálisabb, valamint milyen érzelmi háttere lehet az elhízásnak.

2013 szeptemberében a Brai Gym haladó kurzusán, a Mozgás újratanulása tanfolyamán vettem részt. A mozgás újratanulása tanfolyam egyszerűen és hatékonyan közelíti meg a testet, és a mélyen elhelyezkedő mozgásmintákat, segít a stresszes és sérült izmoknak elengednie a tanult mintákat és azokat helyettesíti egy szabad mozgással. Ez az újratanulás felszabadít, hogy előremozdulhassunk, harmóniában az elképzeléseinkkel és céljainkkal, hogy könnyed fizikai alapot kapjunk.

Októberben pedig a Dr. Charles Krebs által kidolgozott L.E.A.P. (Learning Enhancement Advanced Program) I. tanfolyamot végeztem, amely azoknak az agyi struktúráknak és pályáknak az integrációjára irányul, melyek blokkolódása különböző részképesség-zavarokhoz vezet. E problémák megszüntetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a gondolkodás és az információfeldolgozás zavartalan legyen.

Miután elvégeztem a A Touch for Health Metaforák tanfolyamot, amely tartalmazza az 5 elem, a 14 meridián és 42 izom 111 metaforáját, valamint az Instructor Training Workshop egyhetes képzését, 2014 áprilisától az IKC (International Kinesiology College) regisztrált Touch for Health kineziológia oktatója vagyok.

2015-től a kineziológia Stress Release ágát is oktathatom, mely kiegészült a S.R. energiaközpontok, azaz a csakrák balanszával is.

Jelenleg a LEAP és LEAP/SIPS, valamint a Neuro Energetikai kineziológia (NK) tanulója és alkalmazója is vagyok.

Hugo TobarHugo Tobarral a NK kidolgozójával. 🙂

Kineziológiával segítek a tanítványaimnak és mindazoknak, akik  segítséget kérnek tőlem testi és/vagy lelki problémájuk megoldásához. Az eredményekért hálás köszönet a módszerek kidolgozóinak és a tanáraimnak.