fbpx

 

 

 

 

 

 

 

Energetika kineziológia leírása

A kineziológia a mozgásról szóló tudomány. A görög kinezis = “mozgás” és a lógos = “tan” szavak összetétele.

Az élet, a mozgások sorozata. A halál a mozgások leállása. Szimbolikus értelemben a kineziológia arról szól, hogyan mozogjunk boldogan, harmonikusan, kiegyensúlyozottan az életben. Áttételesen az életvezetésnek, az élet jobb minőségű megélésének a tudománya.

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.

Definíciója: A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer (vagyis megelőző, a test-lélek-szellem egységét figyelembe vevő módszer). A kineziológia segítségével hatékonyan kiegyensúlyozható a test energiaáramlása. Az érzelmi stresszek feloldásával megszüntethetőek a betegségeket kiváltó okok, és aktiválhatóak a test öngyógyító mechanizmusai.

A kineziológus segíti kliensét életvitele fejlesztésében, testi és lelki egészsége megőrzésében, betegségek megelőzésében, az öngyógyítás beindításában, és személyiségének fejlődésében.

  • A kineziológia régebbi ágai (One Brain – Three in One Concepts, Brain Gym, Touch For Health), amiből jelenleg az ÁEEK-ban (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, régen ETI, GYEMSZI) vizsgát lehet tenni, nem tartoznak az energetikai kineziológia ágai közé. Ennek a három ágnak a Dr. George Goodheart  által kidolgozott Alkalmazott Kineziológia (AK) nyújtotta az alapját. Pontosabban az AK után az első nyilvános, bárki által tanulható ág a Touch For Health volt és az összes többi kineziológiai ág ez alapján fejlődött és alakult ki.
  • Az energetikai kineziológia is visszavezethető az Alkalmazott Kineziológiáig. Ugyanúgy használják benne az izomtesztelést és bizonyos korrekciókat vagy balanszokat, azonban a fenti ágaktól az különbözteti meg, hogy az energetikai kineziológia ágaiban használt eljárások kiegészültek a Richard Utt nevéhez köthető úgynevezett formatálással! Richard Utt elsőként dolgozta ki ezt a technikát, amiben különböző kéztartásokkal (mudrákkal), különböző akupunktúrás pontokat érintve és “eltárolva” (megtámasztó vagy tárolási móddal), az izomteszt már egy adott szerv vagy például egy bizonyos agyterület (pl.: Amygdala, Hipofízis, PAG, stb.) stresszét, aktuális kiegyensúlyozatlan állapotát képes megmutatni. A Richard Utt által kidolgozott módszer az Alkalmazott Fiziológia (AP), mely a ma ismert energetikai kineziológiai ágak alapja. A legismertebb energetikai kineziológiai ágak a LEAP (Dr Charles Krebs által kidolgozott Tanulást Elősegítő Akupresszúrás Program), az NK (Hugo Tobar által kidolgozott Neuroenergetikai Kineziológia) és a SIPS (Ian Stubbings által kidolgozott Stressz Indikátor Pontok Rendszere), amelyeket Magyarországon kb. 20 fő tanulta, tanulja és alkalmazza a munkája során.