fbpx

 

 

 

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer (vagyis megelőző, a test-lélek-szellem egységét figyelembe vevő módszer). A kineziológia segítségével hatékonyan kiegyensúlyozható a test energiaáramlása. Az érzelmi stresszek feloldásával megszüntethetőek a betegségeket kiváltó okok, és aktiválhatóak a test öngyógyító mechanizmusai.

 

 

 

A kineziológia története

Dr. George GoodheartA kineziológia gyökereit az 1960-as évek elején Dr. George Goodheart hozta létre. A kiropraktikában azt az izmot kezelik, amelyik görcsös és fáj. Dr. Goodheart azonban gyakran azt tapasztalta, ha így járt el, akkor a beteg újra ugyanazzal a problémával jött vissza. Felismerte, hogy csak akkor van javulás, ha a görcsös izom kezelésén túl, annak megnyúlt izompárja is megerősödik . Attól, hogy kimasszírozzák a görcsöt, a másik izom “nyúlása” még ott marad. Dr. Goodheart alapvető felfedezése az volt, hogy nem a görcsös izmot kell kezelni, hanem a gyenge ellenpárját kell aktivizálni, hogy az egyensúly helyreálljon. A megnyúlt izmon kell dolgozni, ha ezt visszaállítod, akkor a görcsös párját “ki fogja húzni”.

Foglalkozott hagyományos kínai gyógyászattal. Rájött, hogy az energiapályáknak (meridiánok) kapcsolata van az izmokkal. Kísérleteztek és a 14 fő meridiánhoz találtak 14 fő izmot, majd másik 28 mellékizmot. Ma már több mint 100 izmot hoztak összefüggésbe a meridiánokkal. A meridiánokon folyó életenergia blokkolódását vagy pangását a hozzárendelt izmokon keresztül tudjuk vizsgálni. Foglalkozott továbbá a testünkben lévő akupresszúrás és akupunktúrás pontokkal. Ezek egyik része a vérkeringéshez tartozik (elősegítve egyes területek vérellátását), ezek az un. neurovaszkuláris reflexpontok a fejen, másik része a testen lévő nyirokkeringésre ható un. neurolimphatikus reflexpontok. Addig kísérletezett, amíg rá nem jött, hogyan vannak összefüggésben ezek az izmok, meridiánok és reflexpontok. Ebből kidolgozott egy bonyolult rendszert, ami az Alkalmazott Kineziológia. Bonyolultsága miatt leginkább a gyógytornászok munkájához hasonlítható és csak orvosok végezhetik. Széleskörű anatómiai és élettani ismereteket feltételez.

Dr. John F ThieDr. Goodheart csoportjához tartozott egy másik kiropraktor, Dr. John F. Thie, aki úgy gondolta, hogy ezt a fantasztikus felfedezést közkincsé kellene tenni. Goodheart azt mondta neki, hogy legyen ez az ő feladata. John F. Thie elkezdett kísérletezgetni és leegyszerűsítette annyira, hogy ez mindenki számára elérhető és tanulható legyen. Ez volt az első kineziológiai ág, amit bárki tanulhatott, ennek neve Touch for Health azaz Gyógyító érintés. Az összes többi kineziológiai ág ebből fejlődött ki. (Az első TFH. könyv 1973-ban jelent meg.)

Gordon StokesDaniel WhitesideCandace CallawayGordon Stokes oktatta a Touch For Health-t, amikor találkozott Daniel Whiteside viselkedéskutatóval, majd ketten létrehozták a kineziológia 3 in 1 Concepts vagy One Brain ágát. Később csatlakozott hozzájuk Candace Callaway. Mindez nemsokkal a Touch For Health elterjedése után történt.

Dr. Bruce & Joan DeweMegismerkedett az alkalmazott kineziológiával egy Új Zélandi házaspár Joan és Bruce Dewe. Továbbfejlesztették, és kidolgoztak 1986-ban egy új ágat, a Professzionális Kineziológiai Prakszis (PKP). Tanulnak PKP-t magyar hallgatók is, de nem annyira elterjedt, mint az előző két rendszer.

Dr. Paul & Gail DennisonAgysérült gyerekekkel foglalkozott Paul és Gail Dennison gyógypedagógus házaspár, amikor megismerkedtek a kineziológiával. Ők fejlesztette ki az Edu Kineziológiát, aminek a módszere a Brain Gym avagy az agytorna. Az Edu-K. az aggyal, a gondolkodással foglalkozik, és a tanulási képességeket fejleszti. A mai napig kutatják, és egyre mélyebben ássa bele magát sok kineziológus. Az Edu kineziológiának azóta több alága vagy módszere jelent meg, mint pl. az Agyintegrációs profil (ami az agyféltekéket, és hozzá a szemet, kezet, fület, lábat hangolja össze. Mindent, ami a tanulásban részt vesz, vagy amire a tanuláshoz szükség van), az in Depth (az intelligencia 7 dimenziója),  és a Movement Dynamix.

Wayne ToppingDr. Wayne Topping Újzélandi geológus több kineziológiai ág (One Brain, Touch For Health, Brain Gym, PKP) tanulmányozása után kidolgozta a saját rendszerét a Wellness Kineziológiát, vagy más néven Stress Release-t (egyszerű stresszlebontás). A jó közérzet kineziológiájának is hívják. Egyszerű és hatékony stresszkezelési technikákat, félelmek, fóbiák, és korlátozó hitrendszerek oldását tartalmazza.Grethe Fremming & Rolf Havsboel

Egyik hazánkban is ismert ág a Transzformációs Kineziológia, melyet Grethe Fremming és férje Rolf Havsboel dolgoztak ki.

Richard Utt munkásságának következményeként alakultak ki az energetikai kineziológiai ágak (lentebb). Ő dolgozta ki az Alkalmazott Fiziológiát, melyben elsőként alkalmazta a formatálást. Ez az eljárás lehetővé teszi a specifikus területek, szervek, szövetek izomteszttel  történő vizsgálatát.

Dr. Charles KrebsDr. Charles Krebs tengerkutató biológusként kezdte tudományos pályafutását. A ’80-as évek végén dolgozta ki módszerét, miután egy búvárbaleset következtében keszonbetegséget kapott, lebénult, és saját gyógyulása érdekében agykutatással kezdett foglalkozni. A módszer segítségével újra megtanult járni és mozogni. Ma az agykutatás és a kineziológia nemzetközileg elismert professzora, számos könyv és publikáció szerzője. Módszere a L.E.A.P. (Learning Enhancement Akupressure Program), azoknak az agyi struktúráknak és pályáknak az integrációjára irányul, melyek blokkolódása különböző részképesség-zavarokhoz vezet. E problémák megszüntetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a gondolkodás és az információfeldolgozás zavartalan legyen.

Hugo Tobar, aki Dr. Charles Krebs tanítványa egy ideig, majd kutató munkájának eredményeként a Neuro Energetikai Kineziológia (NK) kidolgozója. Legismertebb NK tanfolyamai: Neuro Emocionális Pályák (NEPs), Primitív Reflexek, Csakra Hologram, Agy Hologram, Immunrendszer, Hormonrendszer…

Ian Stubbings – aki szintén Charles tanítványa volt – dolgozta ki a Stressz Indikátor Pontok Rendszere röviden SIPS kineziológia ágat.

Ezek a kineziológia legismertebb ágai. Egy fa ábrán az alkalmazott kineziológia a gyökér és a Touch for Health a törzs. Az összes ág, a ma működő kineziológiai ágak, amely egy folyamatosan növekvő lombkoronához hasonlítható. Hivatalosan kb. 30 kineziológiai ág van, ami egy folyamatosan bővülő rendszer. Akár napi szinten alakulhatnak ki új ágak.

A kineziológia egy folyamatosan fejlődő egészségmegőrző és preventív módszer. A folyamatos kutatásoknak köszönhetően újabb és újabb ágai jelennek meg, melyek kihívást jelentenek, és további tanulásra inspirálják a lelkes kineziológusokat.